Pilotażowy Program Partnerski „Nasz Pstrąg dla HoReCa” to inicjatywa Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, która ma na celu popularyzację konsumpcji certyfikowanego pstrąga z lokalnych hodowli. Celem Programu jest współpraca z punktami gastronomicznymi, które serwują w swoich lokalach pstrąga z lokalnych hodowli wyróżnionych certyfikatem „Nasz Pstrąg”.
Propagowanie konsumpcji certyfikowanych produktów akwakultury – w szczególności pstrąga – to jedno z głównych założeń kolejnej odsłony kampanii edukacyjnej „Nasz Pstrąg”, współfinansowanej ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury na lata 2021 – 2027.
Pstrągi pochodzące z lokalnych gospodarstw rybackich – hodowli niskoemisyjnych i zasobooszczędnych – spełniają najwyższe standardy środowiskowe i surowe normy z zakresu weterynarii i bezpieczeństwa żywności. Już kilkanaście restauracji z całej Polski przystąpiło do Programu Pilotażowego, promując wśród swoich gości lokalnego, certyfikowanego pstrąga. Karczma Sidło Żukowo, Alle Ryba z Borówna, Chata nad Sztolnią w Świdnicy, Pstrąg Roztoczański „Chata Rybaka” w Adamowie i Zamościu, Restauracja Werona w Dusznikach Zdrój to tylko wybrane restauracje, które włączyły się aktywnie w promocję lokalnego pstrąga. Rekrutacja do Programu trwa, więc chętni restauratorzy mogą jeszcze zgłosić swój udział.
Coraz więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie produktu i jego certyfikację, a żywność lokalna zyskuje na znaczeniu i popularności. Dlatego chcemy, by serwowanie pstrąga z certyfikatem „Nasz Pstrąg” stało się normą, a konsumenci mogli go kosztować w swoich ulubionych restauracjach. – wyjaśnia Daniel Krysiński, Prezes Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych.
Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych od 2019 roku wyróżnia certyfikatem „Nasz Pstrąg” gospodarstwa rybackie prowadzące hodowle w sposób zrównoważony i odpowiedzialny. Certyfikat gwarantuje, że podmiot nim się posługujący oferuje konsumentowi pstrąga wyhodowanego w pełnym poszanowaniu polskiego prawa, norm europejskich oraz środowiska naturalnego. Aby uzyskać certyfikat „Nasz Pstrąg”, należy spełnić szereg wymogów, w tym dostarczyć komplet dokumentów raportujących m.in. warunki hodowli. Po analizie dokumentacji hodowlanej i wydaniu pozytywnej opinii, certyfikat przyznawany jest na rok. Każdy hodowca pragnący przedłużyć jego ważność, zobowiązany jest dostarczyć kompletną dokumentację sprawozdawczą potwierdzającą ciągłość dochowanego standardu działalności hodowli.
Zgłoszenia do Programu Partnerskiego „Nasz Pstrąg dla HoReCa” przyjmowane są do 31.12.2025 r. Każda z restauracji, która przystępuje do Programu, otrzymuje komplet materiałów i gadżetów promocyjnych. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo na adres: kontakt@naszpstrag.pl, a Regulamin Programu dostępny jest na stronie: https://www.naszpstrag.pl/, w zakładce HoReCa.
O kampanii Nasz Pstrąg
Kampania Nasz Pstrąg to kontynuacja działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości na temat zrównoważonej akwakultury oraz popularyzacja spożycia jednego z jej produktów – pstrąga. Inicjatorem, pomysłodawcą i organizatorem kampanii jest Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, organizacja zrzeszająca obecnie około 60 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana współfinansowanej ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury na lata 2021 – 2027. Więcej informacji o projekcie na stronie: https://naszpstrag.pl/o-kampanii/.
All rights reserved 2013 - 2025; Deweloper Ads-Center.NET