Firma BATOM, prowadząca sklep internetowy ze zdrową żywnością, postanowiła wyjść naprzeciw osobom z nietolerancją laktozy. Swoją ofertę właśnie poszerzyła o smaczne przekąski dla tej grupy konsumentów!
4 i 5 września w Białymstoku odbędzie się Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej. Podczas spotkania przedstawiciele producentów, przetwórców i spółdzielni mleczarskich wraz z ekspertami ze świata nauki i polityki aktywnie kształtują przyszłość branży. Bank Credit Agricole jest partnerem platynowym tego wydarzenia.
W salonikach Kolportera trwa akcja samplingowa, w której rozdawane są naturalne, owocowe smakołyki.
Chociaż z grillem kojarzą się przede wszystkim kiełbasy, kaszanki i karkówki, to podczas wspólnego biesiadowania nie może zabraknąć również smacznej sałatki.
Podpowiemy najlepsze miejsca, podzielimy się pomysłami na pyszne potrawy i damy kilka wskazówek, które pomogą Wam w organizacji spotkania na świeżym powietrzu.
MAOAM Kracher, jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych produktów z oferty gum rozpuszczalnych produkowanych przez Haribo, zdobył I miejsce i nagrodę Złotego Paragonu Kupców Polskich w kategorii Produkty Impulsowe Spożywcze.
Maj to czas, aby oddać się radości, odkrywać nowe smaki, eksperymentować w kuchni i tworzyć niezapomniane wspomnienia przy stołach zastawionych pysznymi potrawami. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was przepisy na wyśmienite dania i pomysły na to, jak spędzić letnie popołudnia!
Wraz z nadejściem wiosny natura budzi się do życia, przynosząc ze sobą świeżość, kolorowe pejzaże i bogactwo aromatów. To idealny czas, by wprowadzić do swojej kuchni trochę koloru, dzięki czemu nasze menu będzie odzwierciedlało to, co dzieje się w naturze. Początek wiosny to idealny moment na poznawanie nowych kuchni i eksperymentowanie ze składnikami. Nasze kulinarne poszukiwania zaczynają się od przyjemnego zderzenia świeżych warzyw, soczystych owoców i intensywnych aromatów ziół. Pora przenieść się w świat delikatnych połączeń, orzeźwiających napojów i wykwintnych deserów wiosennej kuchni. Gotowi na smakowe podróże? W takim razie w drogę!
Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim domu. Wystarczy kilka minut, by móc cieszyć się megaserowym smakiem z nowym Fixem Mac’n Cheese od marki Knorr.
Wszyscy zgodzimy się, że dbanie o odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniej kondycji fizycznej oraz psychicznej. A jednak tak często zapominamy o przygotowywaniu dobrze smakujących i zbilansowanych posiłków! Poznajcie kilka prostych wskazówek, które pomogą w codziennym tworzeniu najlepszych dań i wprawią Was w dobry nastrój każdego dnia. Przygotowaliśmy pomysły na zdrowe i pożywne potrawy, które są nie tylko szybkie i łatwe do przygotowania, ale również sycące i smaczne. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszamy!
Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych wypieków . W tym roku zwycięzcą jest sernik – tak wynika z sondażu zainicjowanego przez markę KASIA na temat świątecznych zwyczajów Polaków
Jeśli chcemy, aby Wielkanoc wypadła perfekcyjnie, warto się do niej przygotować. Sprawdź, w co warto się zaopatrzyć na nadchodzące święta! Poznaj wielkanocny niezbędnik:
Wielkanoc to okazja do spędzenia czasu z najbliższymi, dzielenia się radością oraz, oczywiście, delektowania się wyjątkowymi potrawami!
Stworzenie wymarzonego dania czasem zdaje się być prawdziwą walką o przetrwanie, a na końcu jeszcze okazuje się, że nic nie smakuje tak, jak powinno! A co, jeśli powiemy Wam, że nie potrzebujecie ani różdżki, ani wyjątkowego kuchennego Eliksiru Smaków, by stworzyć niepowtarzalne danie? Wystarczą sprawdzone triki, by uczynić Wasze gotowanie łatwiejszym, szybszym i smaczniejszym! Gotowi na kulinarne triki, które sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością? Wyruszcie z nami w tę przygodę!
Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek – mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób. Przekonuje o tym marka Knorr w niezwykłej kampanii „Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów”, realizowanej we współpracy ze Stowarzyszeniem mali bracia Ubogich.
Nadeszła piękna, złota jesień. To idealna okazja do wykorzystania jeszcze ciepłych dni oraz spędzenia czasu z najbliższymi na świeżym powietrzu. Czego nie może zabraknąć na plenerowym spotkaniu? Dobrego jedzenia!
Pamiętajmy, że to, jak będzie wyglądać nasza planeta, nasze morza i oceany, zależy także od nas i naszych codziennych wyborów, począwszy od segregacji śmieci, poprzez oszczędzanie zasobów, w tym wody, aż po to co znajdzie się na naszym stole. Kupując produkty z dzikich ryb wybierajmy mądrze.
Hot dog to szybkie i pyszne danie. Na ogół kojarzy nam się z wakacyjnym klimatem, kiedy w miejscowościach turystycznych widzimy dużo budek serwujących ten letni przysmak.
Wiosna i lato to czas różnorodności. Mowa nie tylko o ogromniej ilości owoców i warzyw, które kuszą na straganach i pozwalają w smakowity sposób urozmaicić codzienne posiłki. W tym okresie chętnie opuszczamy domy i mieszkania, by jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. A ono potrafi zaostrzyć apetyt!
6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której czerpiemy przyjemność! Czy na ogół odmawiacie sobie ulubionych smakołyków?
Poznaj pyszne przepisy według ambasadorki Ramy Używaj Jak M@sło - Darii Ładochy.
Upfield, lider światowego rynku żywności roślinnej, wprowadza do sklepów w Polsce kolejną nowość: 100% naturalną, 100% roślinną i 100% funkcjonalną Ramę Używaj Jak M@sło.
Od 28 kwietnia do 7 maja 2023 roku, podczas Festiwalu Filmowego w Trydencie, zaplanowano szereg atrakcji, w tym pokazy ponad 130 filmów i ponad 150 wydarzeń. Tradycyjnie już, jak przystało na najstarszy i jeden z najważniejszych na świecie festiwali filmów górskich i podróżniczych, impreza zabierze uczestników na wędrówkę przez najwyższej położone krainy na naszej planecie, w poszukiwaniu historii, kultur i tradycji, które można opowiedzieć publiczności za pomocą filmu, literatury i sztuki. Na gości czekają też trzy filmy polskich twórców.
Upfield, światowy lider w produkcji żywności roślinnej, wprowadza na polski rynek nowość - roślinne alternatywy dla śmietan: Rama Crema 15% do zup i sosów oraz Rama Crema 31%, przeznaczoną do ubijania.
Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu.
Marka Knorr zaprasza do udziału w wielkanocnej akcji promocyjnej, w ramach której zwraca konsumentom pieniądze za zakupy!
Przed nami najbardziej intensywny czas – zabaw i beztroskich szaleństw, bo karnawał to świetny pretekst do częstych spotkań przy muzyce i pysznym jedzeniu. Skąd pochodzi karnawał? Jak go pysznie i radośnie przeżyć? W artykule zebraliśmy garść smacznych inspiracji na ostatnie dni karnawału!
Instytut Konfucjusza w Krakowie serdecznie zaprasza wszystkich na polsko-chińskie spotkanie konwersatoryjne 中国文化之夜.
10 dobrych praktyk firmy Wedel wyróżniono w jubileuszowej, 20. edycji Raportu „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2021. Dobre praktyki”, wydawanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Doceniono w nim działania Wedla we wszystkich kategoriach normy ISO 26000, która jest osią wydawnictwa i jednocześnie podstawą klasyfikacji inicjatyw CSR.
Butelki Quokka to elegancki design i funkcjonalność w jednym. Szeroki zakres modeli pozwala wybrać odpowiednią dla każdego. Właśnie dojechała do nas nowa dostawa, poznajcie je bliżej.
Kolejna nowośc Quokka w naszej dystrybucji. Termiczne kubki, które pozwolą przygotować i zabrać swój ulubiony napój wszędzie ze sobą. Dostępne w kilku wersjach kolorystycznych o pojemności 400 ml skutecznie sprawdzą się nie tylko w okresie letnim oraz zimowym, ale i przez cały rok.
Termosy obiadowe to zupełna nowość od producenta Quokka. Firma znana jest z produkcji wysokiej jakości butelek termicznych wielokrotnego użytku. Najnowsze akcesoria, jakim są lunchboxy obiadowe to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść ciepły posiłek w pracy czy na dłuższej wycieczce.
24 kwietnia, w Europejski Dzień Śniadania, przypominamy o tym, że posiłek ten pełni ważną rolę w codziennym żywieniu, a także dajemy garść inspiracji na smaczne i proste przepisy na poranne posiłki. Tym razem szef kuchni Knorr zachęca do wprowadzenia na talerze barwnych, wiosennych akcentów. Po udanym posiłku powitamy nowy dzień z szerokim uśmiechem.
Podejrzewamy, że w większości domów zestaw dań, które muszą obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym stole, od lat jest niezmienny. Wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, a wszystko to tworzy pyszne tradycje. Mamy jednak nadzieję, że w potrawach nie brakuje wiosennych warzyw, które są wybornym uzupełnieniem świątecznego menu. Jeśli brakuje ci pomysłów na ich przygotowanie, skorzystaj z wielkanocnych inspiracji szefa kuchni Knorr. Będzie świeżo, kolorowo i bardzo smacznie!
Mazurek to król wielkanocnych wypieków – wynika z raportu zainicjowanego przez markę „Kasia” na temat świątecznych zwyczajów Polaków. Tuż za nim w rankingu najpopularniejszych ciast plasują się sernik, babka oraz makowiec. Dużym zainteresowaniem cieszą się także wypieki wegańskie – już blisko 20% wszystkich ciast stanowią te, które powstały wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.
Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować smaczne koktajle i imponujące ozdoby w duchu idei zero waste? Muzeum Polskiej Wódki, które znajduje się na terenie Centrum Praskiego Koneser w Warszawie, zaprasza wszystkich chętnych i pełnoletnich, na bezpłatne warsztaty „Zero waste w koktajlach”, w ramach Akademii Polskiej Wódki. Spotkania odbywają się w małych grupach i trwają ok. 45 min. Na zainteresowanych czekają dwa terminy: 6 kwietnia i 4 maja. Start spotkania zaplanowany jest na godzinę 18:00. Warto się pospieszyć i wysłać zgłoszenie na adres recepcja@pvm.pl już dziś, o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń!
Polacy coraz bardziej dbają o zdrowy tryb życia i odpowiednią dietę. Robiąc zakupy chętniej wybierają zdrowe produkty i przekąski. Z myślą o klientach, którzy zwracają uwagę na to co jedzą oferta saloników Kolportera poszerzyła się o musy owocowe.
✨Jakie ciasto według Ciebie tworzy świąteczny klimat? Makowiec czy jabłecznik? A może nie wyobrażasz sobie świątecznego popołudnia bez czekoladowych muffinów? Zaproponuj w komentarzu, co przygotujesz na święta i oznacz osobę, z którą się podzielisz ✨ 📌 Konkurs startuje 9.12 i trwa do 19.12.2021 r.
„Polski stół” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to ebook poświęcony historii kuchni narodowej oraz wykorzystywanych w niej produktom. Cyfrowa publikacja – zadanie publiczne współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar”, jest bezpłatnie dostępna już nie tylko po angielsku i hiszpańsku, ale również w języku niemieckim, chińskim oraz japońskim. Wśród partnerów publikacji znalazło się m.in. Muzeum Polskiej Wódki i Stowarzyszenie Polska Wódka.
Które z pandemicznych trendów zostaną z nami na dłużej? Jaki będzie wpływ podatków na rozwój branży alkoholowej? Zmiany trendów konsumenckich a rynek mięsa – rewolucja czy ewolucja? Co skłania konsumentów do sięgania po roślinne produkty? Na te i wiele innych tematów dyskutować będą uczestnicy Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Głównym sponsorem wydarzenia jest bank Credit Agricole.
Choć do zjedzenia lodów nie trzeba szukać specjalnego uzasadnienia, to (18 lipca) Dzień Lodów i półmetek akcji są dobrą okazją, aby poświęcić im nieco więcej uwagi. Szczególnie jeśli spojrzeć na liczby, a te wskazują, że w maju br. sprzedaż lodów za ostatnie 11 miesięcy osiągnęła wynik 3 110 mld zł, co oznacza wzrost na poziomie 7 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w ubiegłych latach . Polacy lubią lody, szczególnie mając do wyboru bogatą ofertę smaków, dodatków czy form podania. Czy tak było zawsze? I jak przez kolejne lata, wraz ze zmianami gospodarczymi i postępem technologicznym zmieniły się lodowe upodobania? Z odpowiedzią na to pytanie przychodzą eksperci firmy Wedel, którzy sukcesywnie rozwijają portfolio mroźnych słodkości.
Celebrowanie okazji i dostarczanie sobie przyjemności, wyrafinowana przekąska, multisensoryczne doświadczenia. Maksyma „lody dla ochłody” wydaje się być dziś dalece niewystarczająca, bo lody z typowo letniego przysmaku pretendują do deseru serwowanego nie tylko w upalne dni. Trendy kształtują potrzeby konsumenckie, którymi podążają technolodzy z działu R&D firmy Wedel, która kolejny rok z rzędu prezentuje szeroką ofertę mroźnych czekoladowych słodkości.
Święta Wielkiej Nocy to czas, w którym szczególnie doceniamy i kultywujemy tradycje. Zdarza się również, że tworzymy nowe rytuały związane z tym okresem. Jednak wystarczy zagłębić się w historię polskiego stołu, aby przekonać się, że świadomie lub nie – czerpiemy ze skarbca staropolskich tradycji. Tę tezę postarają się udowodnić przewodnicy z Muzeum Polskiej Wódki, którzy sporządzili wielkanocny niezbędnik.
Instytut Konfucjusza w Krakowie serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych na lekcję pokazową przygotowywania tradycyjnych pierogów chińskich w stylu z prowincji Hebei. Transmisja filmu odbędzie się w środę 10 lutego o godz. 18:00 na kanale IK na platformie YouTube.
Polska Wódka/Polish Vodka chronione oznaczenie geograficzne zostało objęte ochroną na dwóch ważnych rynkach azjatyckich: chińskim i wietnamskim. To wielki sukces naszego narodowego trunku.
Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia.
Smaczniej, zdrowiej, bez sztucznych dodatków i konserwantów… W nowym roku dbaj o zdrowie i wybieraj sprawdzone, w 100% naturalne produkty – jak pochodzące z polskich upraw ekologicznych – najwyższej jakości bakalie HELIO Natura z certyfikatem AGRO BIO TEST.
„Kto czyta, nie błądzi”, czyli dlaczego warto czytać etykiety. Rusza akcja edukacyjna Stowarzyszenia Polska Wódka i Muzeum Polskiej Wódki, na którą składa się pięć animacji video opowiadających o tym, co czyni Polską Wódkę jedyną, wyjątkową oraz niepowtarzalną.
Różnorodność zwyczajów bożonarodzeniowych może zaskakiwać – każdy z nas ma zapewne własne świąteczne przyzwyczajenia, jednak wszystkie opierają się na bogactwie tradycyjnych smaków. Nie każdy wie, że wiele z wyczekiwanych dań i deserów, ulubionych świątecznych trunków i napojów wywodzi się z długich tradycji mocno zakorzenionych w historii naszego kraju. Pierwsze wzmianki o pierogach i piernikach na naszych ziemiach pochodzą ze średniowiecza, a Polska Wódka towarzyszy nam już od ponad 500 lat.
Tegoroczne święta w większości krajów będą przebiegać w reżimie sanitarnym, co oznacza również ograniczenia w podróżowaniu. Jednak, spragnieni odkrywania świata, nawet pozostając w tym czasie w domu, nadal możemy przeżyć je magicznie np. poznając tradycje włoskiego Bożego Narodzenia. Ze względu na swoją różnorodność każdy region zachował tam własne, odrębne zwyczaje oraz wyjątkową kuchnię. Wielkie bogactwo smaków odnajdziemy w alpejskim regionie Trentino.
Lekka i poręczna okrągła butelka ze szkła borokrzemowego. Idealna do przenoszenia różnorodnych napojów. W naszej dystrybucji pojawiły się właśnie nowe modele i wzory. Wysoka jakość i unikalne wzornictwo to domena butelek Quokka.
Załóż sportowe buty, zabierz ze sobą zdrowe przekąski HELIO Natura i wybierz się na jesienny trening lub spacer, by naładować baterie i zadbać o formę!
Lekka i poręczna prostokątna butelka ze szkła borokrzemowego. Idealna do przenoszenia różnorodnych napojów. Zobacz całą kolekcję w wyjątkowych wzorach i kolorach.
Dzięki etui zapewniony zostanie jeszcze większy komfort korzystania z butelek przy jednoczesnym zachowaniu nowoczesnego i wyrafinowanego designu.
Lekka i poręczna konstrukcja kubka ze szkła borokrzemowego, pozwala na zabranie ulubionego napoju wszędzie gdzie zechcesz.
Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca zarówno bogactwem natury, jak i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów. Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie.
Oferta butelek marki Quokka poszerzyła się o nowe wzory. Kolekcja Solid to produkty, które zachwycają nie tylko swoim wykonaniem. W 100% wolne od BPA i posiadające dwuścienną izolacja sprawiają, że są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.
Koniec wakacji oznacza pakowanie plecaka! My już odrobiliśmy zadanie domowe i przygotowaliśmy wszystko, co jest potrzebne na pierwszy dzień szkoły: długopisy, zeszyty, podręczniki… ale przede wszystkim Bakaliowe Kieszonkowe cool przekąski HELIO - idealne do plecaka czy kieszonki!
Fiesty to imprezy, które odwołują się do hiszpańskiej tradycji, kultury i historii. Wydarzenia te cechują się radosną, niczym nieskrępowaną zabawą, energią i powszechnym optymizmem, charakterystycznymi dla krajów południowych. Ten, kto chociaż raz miał okazję zetknąć się z ich kulturą wie, że cechy te to kwintesencja latynoskiego sposobu życia i temperamentu. Nie trzeba jednak od razu rezerwować biletu lotniczego by poczuć atmosferę wakacyjnej fiesty. Podpowiadamy, jak spotkanie z przyjaciółmi w zaciszu własnego domu czy ogrodu zamienić w pełną optymizmu i radości zabawę.
Polski producent bakalii HELIO został nagrodzony w konkursie „Złoty Paragon 2020 – Nagroda Kupców Polskich” aż w dwóch cennych dla marki kategoriach: produkty spożywcze BIO i EKO oraz bakalie i produkty do pieczenia ciast!
Czy wiesz, że kupując polskie produkty rodzimej marki HELIO, zapewniasz miejsca pracy nie tylko pracownikom bakaliowego potentata, ale też rzeszy osób zatrudnionych przez firmy wchodzące w skład szerokiego łańcucha dostaw HELIO?
Kasza wydaje Ci się nudnym i pozbawionym wyrazu produktem? Nic bardziej mylnego! Sprawdź, ile smaku kryją w sobie kompozycje kasz od Knorr. Już dziś możesz wypróbować zupełnie za darmo produkty z linii Kasza pełna smaku i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!
W związku ze zdiagnozowaniem kolejnych przypadków koronawirusa w Polsce, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów, najemców oraz cały zespół operator Hali Gwardii firma CBR Events podjęła decyzję o tymczasowej zmianie formuły działania. Znajdujące się w Hali Targ Żywnościowy oraz sektor gastronomiczny będą zamknięte. W zamian CBR Events we współpracy z najemcami uruchamiają sprzedaż internetową za pośrednictwem strony www.sklep.halagwardii.pl, gdzie od najbliższego czwartku znajdzie się ponad 350 produktów od najemców z targu żywnościowego Hali.
Unia Europejska wkrótce ogłosi założenia dotyczące realizacji Zielonego Porozumienia (Green Deal) dla rolnictwa. Według założeń, Zielone Porozumienie oznacza blisko 20% budżetu w programie operacyjnym na ochronę środowiska. Europa ma jednocześnie stać się pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu. Oznacza to również bardziej restrykcyjną politykę UE w kwestii środków ochrony roślin. Zdaniem ekspertów z Unii Owocowej ostatnie lata pokazały, że wyzwania klimatyczne oraz kolejne restrykcyjne przepisy w UE, sprawiają, że coraz trudniej skutecznie chronić sady. Niestety, według nowych założeń UE, z wielu dziś powszechnie stosowanych środków ochrony roślin trzeba będzie zrezygnować.
Książka kucharska Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan jest jedynym projektem z Polski docenionym w konkursie Pearl Impact Awards 2019, który powszechnie uznawany jest za branżowy standard nagród w kategorii marketing treści. Edukacyjne treści książki oraz połączenie jej potencjału z mediami społecznościowymi, a także szerokim wsparciem promocyjnym zdecydowało o przyznaniu wyróżnienia w kategorii Best Publisher Content Studio.
Sezon grillowy czas-start! Już teraz konsumenci będą szukać w sklepach produktów, które pomogą przygotować im doskonałe w smaku, idealnie przyprawione dania z rusztu. By sprostać ich oczekiwaniom, marki Knorr i Hellmann’s łączą siły, proponując wyjątkową akcję promocyjną. W każdym miesiącu wielbiciele potraw grillowych mogą wygrać aż 50 tysięcy na zakup działki. Na swoim smakuje najlepiej!
Okres przedświąteczny to wyjątkowy moment, podczas którego w kuchni rodzą się niepowtarzalne smaki i wyjątkowe potrawy. W dobie zrównoważonego rozwoju Klienci stają się coraz bardziej świadomi i decydują się na wyroby przygotowywane według domowych, tradycyjnych receptur. W poszukiwaniu unikatowych produktów Klif stawia nie tylko na modę, ale również żywność...
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia…
Firma Gobarto przeprowadziła kolejne szkolenie w cyklu Akademia Rolnika. Wydarzenie odbyło się w dn. 25-26 lutego 2019 r. w hotelu Różany Zakątek w Osieku. Wzięło w nim udział ponad 30 hodowców. Podczas dwóch dni wykładów były poruszane m.in. tematy związane z nowoczesnymi technikami stosowanymi w hodowli zwierzęcej.
Wieczór ze znajomymi, seans filmowy, rodzinne spotkanie? Gdy na dworze zimno, a karnawał trwa – czas na piekielnie dobrą HOT! przekąskę HELIO, która szybko nas rozgrzeje i podkręci smak… pikantnej zabawy do białego rana!
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to ważny, ale i intensywny okres w roku.
Do oferty sieci saloników Kolportera wprowadzono rynkową nowość – herbatniki znanej firmy ETi.
W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu.
Aromatyczny kompot z suszonych owoców, zapach domowego, pieczonego ciasta - strucli makowej, piernika czy keksu wypełnionego po brzegi bakaliami, do tego goździki, cynamon, prażone orzechy laskowe… Tak pachną magiczne święta Bożego Narodzenia!
Aromatyczny kompot z suszonych owoców, pierogi z makiem i pyszna strucla to sprawdzone przepisy na magiczne święta pachnące bakaliami!
23 września to nie tylko pierwszy dzień astronomicznej jesieni. W tym dniu swoje święto obchodzi także śliwka, która stała się symbolem nadchodzącej nowej pory roku. Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni i zaprośmy do kuchni śliwki suszone, najlepiej z gamy HELIO Natura!
Symbolika koloru, jego wpływ na innych i nasz własny nastrój jest nie do pominięcia. Baczny obserwator otaczającego świata zauważy, że najlepsze i najczęściej odwiedzane restauracje stawiają taki sam nacisk na jakość serwowanych dań jak i wystrój. Restauratorzy wiedzą, że je się przede wszystkim oczami, więc to nie tylko smak i zapach potrawy, ale przede wszystkim jej wygląd, sposób podania i stylistyka wnętrza, będzie miało wpływ na końcową ocenę posiłku.
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry?
Wśród kucharzy amatorów dziczyzna uważana jest za mięso trudne i skomplikowane w obróbce. To pokutujący mit wynikający ze słabej znajomości tradycyjnej kuchni - obecnie niszowej, a kiedyś bardzo popularnej w naszym kraju. Jednym z najszlachetniejszych, a zarazem najzdrowszym rodzajów dziczyzny jest mięso jelenia. Zawiera dużo zdrowego białka, obfituje w witaminy i minerały niezbędne dla człowieka. Warto podkreślić, że zawiera niemal 5 razy więcej żelaza niż np. wieprzowina. Dlaczego więc nie jest popularne? Może to wynikać z niewiedzy.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa? Opowiada Joanna Piekarska, żywieniowiec Knorr, marki Fixów Rodzinnych.
Wywiad z Joanną Piekarską, żywieniowcem Knorr, marką Fixów Rodzinnych.
Firma HELIO przygotowała NOWĄ, LIMITOWANĄ EDYCJĘ BAKALII KIBICA, które idealnie wpasują się w klimat rozpoczynających się mistrzowskich rozgrywek na stadionach.
Mleko łowickie, masło ekstra i śmietanka 36%, czyli flagowe produkty spółdzielni OSM Łowicz, zostały nagrodzone w trzech niezależnych plebiscytach organizowanych przez media branżowe. To nie pierwszy raz, gdy artykuły z logo z tańczącą łowiczanką są doceniane nie tylko przez konsumentów, ale i handlowców oraz ekspertów.
Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci.
Jak pokazują dane PizzaPortal.pl, Polacy najchętniej zamawiają on-line pizzę wraz z napojem – konkretnie pizzę capricciosa, a do picia Coca-Cola. Według statystyk serwisu to najczęściej wybierany duet w dostawie. Jakie jeszcze połączenia smaków lubimy i jak różnią się nasze gusta kulinarne w zależności od miejsca zamieszkania?
Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują – czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście – o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Proponujemy jednak pójść o krok dalej i poeksperymentować w kuchni, przygotowując domowe, pyszne burgery. Nie zawsze ich podstawowym składnikiem musi być kotlet z siekanej wołowiny! Przełóżmy ulubioną bułkę różnymi domowymi smakołykami, a być może nadamy burgerom zupełnie nową jakość! Sięgnij po niezawodną garść inspiracji.
Trzy złote medale – taki jest dla OSM Łowicz tegoroczny bilans Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych. Komisja Superarbitrów nagrodziła łowicką spółdzielnię za ser Gouda 48% w plastrach, masło łowickie ekstra oraz Felladę 45% - produkowaną metodą BAF
Słupek rtęci na termometrach już od kilku tygodni znacznie przekracza dwadzieścia stopni! Oznacza to, że rozpoczął się ulubiony przez Polaków sezon. Sezon grillowania! W czym tkwi sekret udanej imprezy na świeżym powietrzu? Warto zadbać o dobre jedzenie, energetyczną muzykę i oczywiście o odpowiedni squad! Na grillu nie może zabraknąć Ketchup Squadu Kotlina! Zaproś ich na imprezę i poznaj nowy wymiar grillowania!
Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań. Teraz dostajemy je od Łowicza! Niesamowicie zadziałają na nasze zmysły, pozwolą je nakarmić dosłownie i w przenośni. Marka stworzyła bowiem innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku Łowicz zamknął dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy, a każda łyżeczka jednego z czekodżemów to zaproszenie do krainy zmysłooowej przyjemmmności!
Takie pytanie pojawia się w naszej głowie chwilę po przebudzeniu, a kilkanaście minut później już słychać je w kuchni, głośno wypowiadane przez głodnych domowników. Z jednej strony cieszymy się, że pamiętają oni o tym, jak ważny jest ten pierwszy posiłek dnia, z drugiej – brakuje nam pomysłów na to, co nowego, oryginalnego i pobudzającego do działania możemy sobie i im zaserwować.
Z myślą o wygodzie użytkowania i przechowywania oraz w zgodzie z nowym wizerunkiem marki OSM Łowicz wprowadza na rynek innowacyjne kartony mleka. Zastosowane rozwiązania sprawiają, że nowe opakowanie sztandarowego produktu jest najwygodniejszym i najnowocześniejszym na polskim rynku.
Wiosenne święta coraz bliżej- kolorowe pisanki, bazie, wielkanocne zające, baranki i oczywiście... pyszne, aromatyczne ciasta- wkrótce będą zdobić wszystkie świąteczne stoły!
Marka HELIO po raz kolejny zajęła najwyższe podium w 2 strategicznych dla niej kategoriach – bakalie i dodatki do ciast prestiżowego, ogólnopolskiego plebiscytu konsumenckiego LAUR KONSUMENTA 2018.
Marka Góralki, znana dotychczas z chrupiących wafelków, wprowadza na rynek nowe produkty w nowej kategorii – wyjątkowe Góralki Ciacho. Można je kupić również w sieci saloników Kolportera, podobnie jak wafelki Góralki.
Już w ten piątek w warszawskiej Restauracji BESAMIM, znajdującej się w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, rozpocznie się wyjątkowy event kulinarny DNI KUCHNI ŻYDÓW WŁOSKICH. Wydarzenie, które przyciągnie koneserów dobrego jedzenia i pasjonatów kultury żydowskiej. Wszystko to za sprawą połączenia śródziemnomorskich smaków, aromatycznych przypraw i niezwykłego, muzealnego klimatu.
Są słodkie, mięsiste i mają naturalne kształty… Dlatego zakochają się w nich na pewno amatorzy oryginalnej żywności. Sprawdzą się w każdej sytuacji- zarówno w codziennej kuchni, jak i podczas zimowych szaleństw na stoku. Pasują także na romatyczną kolację we dwoje, np. w połączeniu z dobrym winem, grzańcem czy herbatą - pobudzą nasze zmysły i będą idealnym zwieńczeniem wieczoru. Dlatego w nadchodzące Walentynki pamiętaj koniecznie o... figach!
Przekąski i dania karnawałowe są nieodłączną częścią każdej imprezy. Serwowane posiłki powinny przede wszystkim zachęcać swoim wyglądem, kształtem i różnorodnością.
W menu znalazła się także specjalna nowość – Coconut Latte, przygotowana na bazie nowego mleka. Nie zabraknie też kaw dla zwolenników innych smaków – do oferty dołącza orzechowo-czekoladowe Choconut Macchiato oraz hit tegorocznej zimy – Złoty Karmel.
Nadszedł ten magiczny czas w roku, kiedy to pora ruszyć w trasę, aby Święta móc spędzić w gronie najbliższych. Przedświąteczne podróże to nieraz wiele godzin spędzonych w samochodzie. Dlatego pamiętajcie o zrobieniu przerwy na chwilę odpoczynku przy pysznej kawie. Zatrzymajcie się na stacji benzynowej z kawomatem COSTA EXPRESS, gdzie można napić się tegorocznej nowości w ofercie COSTA COFFEE – zimowej, limitowanej kawy o smaku Złotego Karmelu.
COSTA COFFEE otworzyła kolejną lokalizację w Krakowie. Nowa kawiarnia utrzymana w duchu krakowskiej bohemy powstała w zabytkowej kamienicy przy ul. Rakowickiej. Czas spędzony przy filiżance kawy umilą nam koncerty grane przez samych gości.
Aromatyczne drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi pyszną masą makową z dodatkiem dużej ilości chrupiących bakalii, rodzynek, skórki pomarańczowej... Makowiec to idealne, świąteczne ciasto przygotowywane najczęściej w przeddzień Wigilii, bez którego nie można sobie wyobrazić świąt Bożego Narodzenia.
Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę. Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt. Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzać i dlaczego przypisuje mu się magiczne właściwości...
W samym centrum Warszawy, gdzie codziennie przecinają się drogi tysięcy podróżnych, zostały otwarte dwa nowe lokale COSTA COFFEE. Od teraz można złapać szybką kawę na wynos w kawiarni przy Dworcu Centralnym lub wygodnie rozsiąść się w fotelu lokalu w okolicach stacji PKP WKD. Obie lokalizacje zachwycą gości nie tylko pyszną kawę, ale także ciekawymi wystrojami wnętrz, podkreślającymi unikalny charakter miejsc.
Bezglutenowe Masy do ciast HELIO to szybki, prosty, lecz przede wszystkim naturalny i zdrowy sposób na bożonarodzeniowe wypieki...
40 firm z regionu rywalizowało w dziesiątej edycji Plebiscytu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Jury złożone z szefów kuchni znanych bydgoskich restauracji wybrało najlepsze regionalne produkty. Laureatów poznamy podczas wielkiego Finału akcji już w najbliższą sobotę w Zielonych Arkadach.
Trwający obecnie okres jesienno-zimowy, to czas w którym powinniśmy szczególnie pamiętać o zdrowiu swoim i najbliższych.
Nowa galeria handlowa Wroclavia już otwarta, a w niej oczywiście kawiarnia COSTA COFFEE, której nie sposób nie zauważyć, a to za sprawą nietypowego wystroju wnętrza – ręcznie malowanego muralu. Pierwsi goście odwiedzający Wroclavię, mogą się już rozkoszować zakupami z kubkiem aromatycznej, świeżo zaparzonej kawy w dłoni.
Moda na tradycyjne produkty w nowoczesnej formie to jeden z największych kulinarnych hitów 2017 roku! Powraca wiara w potęgę roślin, zwłaszcza tych, które są skarbcem witamin i wartości odżywczych. W kuchni królować będzie mąka lniana, która właśnie wzbogaciła portfolio produktów marki LenVitol®.
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć? Na kilka najważniejszych pytań odpowiada ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”, mgr inż. Iwonna Niegowska.
Kuchnia uwielbia lato. Można wtedy czarować w niej kolorami, zapachami i smakami. Dodatkowo, w pyszny, tani i najczęściej bardzo prosty sposób. Niewiele potrzeba, aby skomponować pożywny, wartościowy i smaczny posiłek. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, odwiedzić targ i zaopatrzyć się w te warzywa, których królewski sezon właśnie trwa. Lipiec to idealne pora na to, aby w naszej kuchni docenić 5 polskich warzyw: na stołach muszą zagościć szparagi, cukinia, kalarepa, bób i brokuły.
Szeroki wybór wysokiej jakości produktów i wykwalifikowana obsługa, która opowie o kulinarnych tradycjach z różnych stron świata. Trzy nowe lokale w Galerii Północnej - Królestwo Serów, Bacówka Towary Tradycyjne i Boutique Konesera to wyjątkowa propozycja dla klientów szukających nowych, oryginalnych smaków.
Top Drink – pod tą nazwą Kolporter rozwija saloniki prasowe ze specjalną strefą alkoholi. Spółka ma już w swojej sieci 9 tego typu punktów.
Bukiety żonkili i tulipanów w kolorowych wazonach, rzeżucha ozdobiona barankiem lub kurczaczkiem stojąca na kuchennym blacie, to stałe oznaki tego, że Święta Wielkanocne są coraz bliżej. To piękny i wyjątkowy czas, tym bardziej warto celebrować go kubkiem wysokojakościowej i dobrze zaparzonej herbaty. Na tę okazję, dla wszystkich ceniących najwyższą jakość herbaty, marka Dilmah przygotowała specjalną wielkanocną ofertę.
Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?
Stosy przeczytanych lektur i podręczników, dziesiątki nadgryzionych długopisów oraz setki rozwiązanych testów próbnych! Wielkimi krokami zbliża się jeden z najtrudniejszych szkolnych momentów – egzamin gimnazjalny. Jak nie dać się stresowi i poprawić kondycję mózgu, by z sukcesem zakończyć ten etap edukacji?
„W marcu jak w garncu” oraz „Kwiecień plecień bo przeplata” - te powiedzenia trafnie opisują pogodę pierwszych wiosennych dni. Zmiana pory roku to zawsze wyzwanie dla naszego organizmu. Jak sobie poradzić z przesileniem? Co jeść, aby cieszyć się wiosną i razem z przyrodą z nową siłą obudzić się do życia?
„W marcu jak w garncu” oraz „Kwiecień plecień bo przeplata” - te powiedzenia trafnie opisują pogodę pierwszych wiosennych dni. Zmiana pory roku to zawsze wyzwanie dla naszego organizmu. Jak sobie poradzić z przesileniem? Co jeść, aby cieszyć się wiosną i razem z przyrodą z nową siłą obudzić się do życia?
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje rodzinne danie: zapiekankę z bakłażanem na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję.
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pomysł na pyszną zapiekankę, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu - to zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem.
Mlekołaki Cinisy to doskonały pomysł na pożywne, chrupiące śniadanie, które doskonale rozbudzi małego śpiocha. Stanowią też idealną przekąskę między posiłkami, gdy trzeba szybko uzupełnić poziom energii potrzebnej do odkrywania świata. Doskonale sprawdzą się również jako składnik deseru – niespodzianki dla dziecka.
Propozycja na wielkanocne śniadanie.
Propozycja ciekawego dania na stół wielkanocny i wiele innych okazji
Święta Wielkanocne to moment, gdy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Na stół trafiają wędliny, sałatki, żurek, biała kiełbasa i oczywiście jajka, często kolorowe i bogato zdobione. Obok nich, nie może zabraknąć także chrzanu. To dodatek, bez którego żaden stół nie byłby prawdziwie świąteczny, a dania nie miałyby tak charakterystycznego smaku. Wszyscy, którzy cenią w kuchni tradycję, ale jednocześnie są otwarci na ciekawe, smakowe innowacje, na pewno z przyjemnością spróbują nowego, delikatnego chrzanu śmietankowego Krakus.
Zainspirowany różnorodnością makaronów i bogactwem możliwości, Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje rodzinne, męskie danie: Spaghetti z chorizo, którego z pewnością chętnie spróbuje cała rodzina. Jak pokazało badanie Ogólnopolskiego Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella – 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Dlatego ekspert Lubelli radzi, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.
Zainspirowany różnorodnością makaronów i bogactwem możliwości, Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje męskie danie: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje. Jak pokazało badanie Ogólnopolskiego Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella – 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Dlatego ekspert Lubelli radzi, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.
Mężczyzna w kuchni to już nie tylko smakosz gotowych dań, ale też często ich twórca, który odnajduje w gotowaniu pasję i przyjemność. Do lamusa odchodzi także stereotyp mężczyzny stawiającego na wciąż te same, dobrze znane potrawy i stroniącego od nowości. 32% respondentów deklaruje nawet, że mężczyźni radzą sobie w kuchni lepiej od kobiet. Obecnie wielu panów poszukuje inspiracji oraz pomysłów na dania bardziej różnorodne, czasem z niecodziennymi, zaskakującymi dodatkami. Radość sprawia im zarówno sam proces gotowania, jak i świadomość, że potrawa zyskała uznanie w oczach ukochanej, rodziny czy znajomych. Z kolei w codziennym zabieganiu wielu z nich ceni sobie, gdy prostota przygotowania łączy się z możliwością uzyskania wyjątkowego efektu kulinarnego.
Do grona najemców gastronomicznych Galerii Północnej dołączyły dwa nowe lokale – pijalnia soków Sokołyk, oferująca zdrowe napoje i przekąski oraz Allo Allo, bistro i piekarnia ze świeżo wypiekanym pieczywem.
Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje on tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki, które doskonale sprawdzą się także przy wielu innych okazjach. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne!
Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy też lubimy w kuchni eksperymenty, sukces zagwarantują nam przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. W przypadku wszelkiego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy najwięcej jest wysokiej jakości mąka. To ona zapewnia nam wymarzony efekt sprawiając, że ciasta są delikatne i puszyste lub odpowiednio kruche.
Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną delektując się smakiem tradycyjnych, polskich dań. Nie wyobrażamy sobie świętowania bez uroczystego śniadania z żurkiem lub białym barszczem i słodkości w postaci pysznych mazurków czy bab. Co jednak w sytuacji, kiedy z naszej diety musimy wyłączyć produkty zawierające gluten? Jak wtedy przygotować Wielkanocne potrawy, by były nadal smaczne?
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Kabanos w bułce o nazwie Snaxy, którego producentem jest firma Tarczyński, to nowy produkt w ofercie sieci saloników i salonów prasowych Kolportera . W marcu dostępny jest w promocyjnej cenie 2,99 zł.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Codziennie klika tysięcy osób w Polsce jest hospitalizowanych. U wielu z tych osób prowadzona jest płynoterapia. To ona pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu krążenia i uzupełnia niedobory będące skutkiem choroby, jak i wykonywanych zabiegów. Chociaż płynoterapia należy do jednej z najczęściej wykonywanych interwencji terapeutycznych w polskim lecznictwie szpitalnym, to nadal jej skala jest nieznana.
Karnawał bez nich nie byłby tak huczny możliwe, że były również mniej smaczny lub wręcz nieapetyczny. Przekąski, zakąski, przegryzki, to one są ważnym punktem karnawałowych spotkań. Pomysłów i przepisów na ich przygotowanie jest kilka, ale ich liczba ciągle nie satysfakcjonuje. Tegoroczny karnawał wzbogacił się o kolejne, których autorami są znany i lubiany kucharz oraz blogerki kulinarne. Dzięki ich spotkaniu powstał nowy przewodnik po zakąskach.
Firma Jantoń zakończyła rok 2016, realizując strategiczne cele oraz finalizując przygotowanie strategicznego planu rozwoju Spółki, zakładającego podwojenie sprzedaży w ciągu najbliższych 5 lat. W roku 2017 firma zamierza skoncentrować się na dalszych inwestycjach w produkcję, rozwoju swoich głównych brandów oraz poszerzaniu portfolio produktowego.
Jakie mięso kupujemy? To sprawdziła Inspekcja Handlowa i wykryła nieprawidłowości w co drugim sklepie. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
Wiatr, mróz, suche powietrze, a jak by tego było mało to pomieszczenia, w których przebywamy, wysuszają naszą skórę. Zima to szczególna pora roku, w czasie której warto zadbać o odpowiednią pielęgnację. Jak to zrobić? I czy rzeczywiście nie należy stosować kremów nawilżających?
Wiatr, mróz, suche powietrze, a jak by tego było mało to pomieszczenia, w których przebywamy, wysuszają naszą skórę. Zima to szczególna pora roku, w czasie której warto zadbać o odpowiednią pielęgnację. Jak to zrobić? I czy rzeczywiście nie należy stosować kremów nawilżających?
Wiatr, mróz, suche powietrze, a jak by tego było mało to pomieszczenia, w których przebywamy, wysuszają naszą skórę. Zima to szczególna pora roku, w czasie której warto zadbać o odpowiednią pielęgnację. Jak to zrobić? I czy rzeczywiście nie należy stosować kremów nawilżających?
Za nami jeden z najbardziej depresyjnych dni w roku, czyli Blue Monday. Niestety złe samopoczucie dopada nas nieco częściej niż tylko w trzeci poniedziałek stycznia. Co zrobić, żeby tryskać optymizmem przez cały rok? Jaki wpływ na nastrój mają nasze nawyki żywieniowe? Co jeść, by uśmiech towarzyszył nam nawet w szary zimowy dzień?
Ferie zimowe za pasem. Ten okres to dla młodzieży nie tylko moment odpoczynku od nauki, ale także odskocznia od codziennej rutyny. Zapobiegliwi rodzice w dużej mierze zaplanowali już swoim pociechom wspomniane dwa tygodnie, posyłając je na obóz zimowy bądź organizując atrakcje w okolicy miejsca zamieszkania. Obmyślając wyjazd zachodzimy w głowę jak sprawić, by dziecko wróciło do domu zdrowe, pełne wrażeń i szczęśliwe. W tym celu warto rozważyć aspekt dotyczący żywienia naszych pociech – pomoże im to zachować energię oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Z raportu firmy PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2013. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015” wynika, że wartość rynku gastronomicznego w Polsce wynosi około 18,5 mld zł. Z tego aż 4,5 mld złotych generują usługi cateringowe.
Wegetarianizm budzi skrajne emocje, zwłaszcza wśród zatwardziałych „mięsożerców”. Co jednak zrobić, gdy nasze nastoletnie dziecko uprze się, by zostać wegetarianinem? Przede wszystkim nie wpadajmy w panikę! Dieta bezmięsna jest bowiem całkowicie bezpieczną formą żywienia, jeśli oczywiście młody człowiek przejdzie na nią świadomie oraz pod czujnym okiem rodziców.
Koreczki? Zawijane śledzie? Coś na ciepło czy lepiej na zimno? Sylwestrowe menu wcale nie musi spędzać snu z powiek ani tym bardziej trącać nudą! Jak smacznie przeżyć ostatnią noc w 2016 roku? Czas na nietypowe przystawki i przekąski, które sprawią, że ten Sylwester przejdzie do historii pod względem smaku. Rozpocznij 2017 rok hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”!
Wielkimi krokami zbliża się najbardziej oczekiwana w roku chwila! Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas – pełen pachnących potraw, mieniącej się tysiącami światełek choinki, góry prezentów i uśmiechniętych twarzy najbliższych. To właśnie w Wigilię przykładamy szczególną uwagę, aby wszystko było perfekcyjne, a rodzinne ciepło udzieliło się zarówno nam, jak i każdemu z naszych gości. Niepowtarzalny, świąteczny klimat z pewnością pomoże stworzyć znajomość dobrych manier! A zatem czas na lekcję savoir-vivre’u z programem edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”!
Czekoladki, batoniki i inne łakocie… na każdym kroku czyha pokusa! Nasza dieta nie może jednak opierać się wyłącznie na słodyczach czy łatwo dostępnych daniach typu fast-food. Potrzebną organizmowi dawkę energii i siły są w stanie zapewnić odpowiednio zbilansowane posiłki. Co o prawidłowym odżywianiu wiedzą polscy uczniowie? Czy w ich jadłospisie królują warzywa i woda, a może chipsy i słodkie napoje? W związku z rozpoczęciem nowej – już 7 – edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, prezentujemy wyniki ankiety przeprowadzonej wśród polskich gimnazjalistów w czasie trwania poprzedniej, 6 edycji.
Moda na bycie fit opanowała cały świat. Coraz częściej podąża za nią również młodzież, która obserwując styl życia swoich idoli, zaczyna eksperymentować ze swoim sposobem odżywiania. Trend ten jest pożądany dopóki opiera się na wzroście popularności aktywności fizycznej, promuje zbilansowaną dietę i co ogromnie istotne - nie zaleca nieodpowiedzialnego stosowania diet.
Czy każda dieta jest odpowiednia dla młodego organizmu? Co zrobić, gdy zapali się olej na patelni? Jak zachować się przy stole, by nie zaliczyć towarzyskiej wpadki? Już wkrótce młodzież gimnazjalna bez zastanowienia odpowie na te pytania! 30 listopada wystartowała kolejna edycja programu „Żyj smacznie i zdrowo” – popularnej akcji edukacyjnej marki WINIARY promującej właściwe nawyki żywieniowe oraz zdrowy styl życia wśród gimnazjalistów. W tegorocznej edycji nauczyciele i uczniowie będą mogli zgłębić tematy mód żywieniowych oraz bezpieczeństwa w kuchni i dobrych manier przy stole. Ambasadorem 7 edycji programu został doskonale znany gimnazjalistom youtuber Sheo, wspierany merytorycznie przez ekspertów: dietetyk Katarzynę Zadkę oraz szefa kuchni – Jerzego Pasikowskiego.
Specjalnie z okazji dnia św. Katarzyny, przypadającego na 25 listopada, mistrzowie piernikarstwa z Fabryki Cukierniczej Kopernik wypiekli wyjątkowe, limitowane, toruńskie Katarzynki. Niepowtarzalne, bo wypieczone z ciasta przygotowanego tego samego dnia dokładnie rok temu, które niczym najdroższe wina nabierało niepowtarzalnego smaku i aromatu leżąc w zamkniętej skrzyni, w chłodnej piwnicy fabryki.
Wypowiedzi: Artur Gajewski, Purella Food. Przy stanach obniżonej odporności zazwyczaj sięga się po sprawdzone i znane specyfiki typu witamina C i jej pochodne. Niestety, jak donoszą najnowsze badania witamina C, którą możemy znaleźć w lekach i suplementach diety jest coraz ciężej przyswajalna przez organizm. Jak w takim razie przetrwać jesień i zimę nie narażając swojego organizmu? Można sięgnąć po produkty naturalne takie jak superfoods.
Już 13 salonów prasowych Kolportera dysponuje strefą bistro Top Presso. Spółka uruchamianie tego typu placówek rozpoczęła przed niespełna rokiem.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET